Nëntë vite gënjeshtra

 :: Zone e Lire :: Lajme

Shko poshtë

Nëntë vite gënjeshtra

Mesazh nga Dewil prej Fri 24 Sep 2010 - 1:47


Pasmosrespektimit të afateve të dhëna nga ana e ministrit Xhelal Bajramipër zgjidhjen e statusit të kësaj kategorie njerëzish të prekur ngakonflikti i 2001-shit, organizatat e dala nga UÇK-ja thonë se durimi uka ardhur në fund, shkruan Koha e re.Ligji për invalidët e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare (UÇK) dhefamiljarëve të dëshmorëve ka mbetur vetëm në platformat e partivepolitike që prodefilojnë në pushtet. Pas mosrespektimit të afateve tëdhëna nga ana e ministrit Xhelal Bajrami për zgjidhjen e statusit tëkësaj kategorie njerëzish të prekur nga konflikti i 2001-shit,organizatat e dala nga UÇK-ja thonë se durimi u ka ardhë në fund.Ekspertët vlerësojnë se në bazë të përvojave të cilat dalin ngakonfliktet e armatosura, ku fajtorë ka qenë shteti dhe kushtetuta esaj, punë e parë që duhet të bëhet për të arritë pajtimi në mes dykomuniteteve të cilat kanë qenë të zhytura në atë konflikt, kanë qenësjellja e një ligji të veçantë në të cilën do të përfshihen pala edëmtuar dhe dëmshpërblimi i tyre. Përderisa opinioni pret përgjigje përrezultatet eventuale të grupeve të punës, që kohë më parë i kumtoiministri Bajrami, në Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale refuzuantë njoftojnë për detaje në këtë drejtim. Redaksia e gazetës “Koha e Re”edhe zyrtarisht kërkoi prononcim nga ministri Bajrami, por ai vendosiqë kësaj here të mos prononcohet për çështjen në fjalë. Zëdhënësja ekësaj ministrie, Erzana Jakupi, në një deklaratë me shkrim thotë:“Ministria e Punës dhe Politikës Sociale ka vendosur të mos prononcohetnë pyetjet tuaja”.Kryetari i Organizatës së Veteranëve të Luftës (OVL), Besim Hoda,tha se zhagitja e zgjidhjes së problemit buron nga mosdëshira e partiveshqiptare për të gjetur zgjidhje të denjë.“Po kalojnë 9 vite që kur u nënshkrua Marrëveshja shumë e përfolur eOhrit, kurse institucionet tona akoma nuk kanë guxim të sjellin njëligj të tillë. Çka është më e dhimbshme se partitë politike shqiptarepo fillojnë të luajnë në kartën e idealit të ish-ushtarëve të UÇK-së,respektivisht po vënë në dyshim se për çka ranë ata dëshmorë. Partitëshqiptare, sikur PDSH-ja në dy vitet e pushtetit si BDI-ja tani dhe mëherët thjeshtë nuk po përfillin interesat e komunitetit shqiptarë, porthjeshtë vetëm po i shfrytëzojnë ato pozita për t’u pasuruar. Për atëthem se të drejtën për t’u thirrur në emrin e ish-UÇK-së e kanë vetëmqytetarët. Kjo e drejtë u është marrë edhe partive, edhe komandantëve,dhe i është lënë vetëm kombit të tyre për të cilën ato dëshmorë kanëluftuar”, tha Hoda nga OVL-UÇK-ja.
Ekspertët dhe njohësit e mirë të çështjeve të drejtësisë pohojnë sezvarritjet e shumta të cilat i bëhet këtij ligji nuk do ta humbë vlerëne sajë.“Mendoj se është e një rëndësie të veçantë sjellja e këtij ligji, pakurrfarë shtyrje, sepse zvarritjet e tilla nuk do të shkojnë në të mirëtë asnjërin komunitet. Por duhet që të gjitha forcat të aktivizohen meqëllim që të përmbyllen këto çështje, të mbyllen plagët e luftës dhe tëdrejtohemi nga rruga euro-integruese”, tha eksperti i drejtësisëXhemali Sahiti.Ndryshe, në vitin 2003 Parlamenti miratoi Ligjin për beneficione përmbrojtësit e Maqedonisë, me të cilin u dha të drejta të gjithëpjesëtarëve që në vitin 2001 kishin qenë të rreshtuar në anën e forcavetë sigurisë shtetërore. Pasurimi para idealit“Po kalojnë 9 vite që kur u nënshkrua Marrëveshja shumë e përfolur eOhrit, kurse institucionet tona akoma nuk kanë guxim të sjellin njëligj të tillë. Çka është më e dhimbshme se partitë politike shqiptarepo fillojnë të luajnë në kartën e idealit të ish-ushtarëve të UÇK-së,respektivisht po vënë në dyshim se për çka ranë ata dëshmorë. Partitëshqiptare, sikur PDSH-ja në dy vitet e pushtetit si BDI-ja tani dhe mëherët thjeshtë nuk po përfillin interesat e komunitetit shqiptarë, porthjeshtë vetëm po i shfrytëzojnë ato pozita për t’u pasuruar. Për atëthem se të drejtën për t’u thirrur në emrin e ish-UÇK-së e kanë vetëmqytetarët. Kjo e drejtë u është marrë edhe partive, edhe komandantëve,dhe i është lënë vetëm kombit të tyre për të cilën ato dëshmorë kanëluftuar”, tha Hoda nga OVL-UÇK-ja.
avatar
Dewil
Hapësira Jonë - Forum
Hapësira Jonë - Forum

<b>Postime</b> Postime : 10415
 <b>Piket</b> Piket : 11192
Regjistruar : 19/03/2010
 <b>Mosha</b> Mosha : 30
 <b>Vendbanimi</b> Vendbanimi : Bantanama :)

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye


 :: Zone e Lire :: Lajme

 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi